dijous, 16 de juliol de 2020
Informació d''interès

Piscines desmuntables

Si penses instal•lar una piscina desmuntable al teu balcó o terrassa, abans has de tenir en compte el que t’expliquem en aquest article.

En un edifici nou, els balcons es calculen perquè suportin una sobrecàrrega de 200 quilos per metre quadrat, per tant, si omplim una piscina amb un metre d'aigua, això suposaria un pes cinc vegades superior del previst.  Si a més, se li suma el de la mateixa piscina,  algunes d'alumini, més el dels usuaris i el balanceig de l'aigua en ficar-se dins i jugar, suposa una sobrecàrrega concentrada que crea enfonsaments de terrasses i balcons.

L'aigua, encara que no ho sembli, pesa molt. Un metre cúbic d'aigua són 1.000 quilos i això vol dir que per cada 10 centímetres d'aigua que posem a la terrassa estem afegint 100 quilos de pes per cada metre quadrat de la piscina. Per tant, una piscina desmuntable d'uns 60 centímetres d'altura pot arribar als 600 quilos per metre quadrat. Amb un pam d'aigua a la piscina, ja estem posant gairebé tot el pes que pot resistir l'estructura.

Cal tenir en compte que no és el mateix el pes que pot suportar el nostre menjador, per molt ple de mobles i llibres que el tinguem, que un balcó. A l'interior de l'habitatge hi ha diversos mecanismes alternatius, el forjat està recolzat en diversos punts i unes parts compensen les altres. El problema és que en una volada això no ocorre, no hi ha cap mètode d'equilibri, no hi ha reserva de seguretat. En aquest cas, si se sobrecarrega cau, i a més, no avisa. En un habitatge probablement apareixerien fissures, ho notaríeu vosaltres, o els vostre veïns, però un balcó es trenca i cau.

La caiguda d'una piscina suposa com a mínim danys materials,  però si dins hi ha persones i es desploma un balcó pot haver-hi major gravetat, i el propietari o propietària és la persona responsable dels danys i perjudicis.

És igual que la piscina se situï en un lloc privat o en una zona comuna.
El problema no és només per als habitatges en vertical, perquè col•locar una piscina desmuntable en una casa  o en un adossat al costat d'un mur de càrrega pot fer que aquest es desplaci i s'acabi desplomant.
En aquest cas s’hauria d'instal•lar en el centre d'un jardí o terreny a bastants metres d'una paret d'aquest tipus.

Si després d'haver llegit aquest article encara vols instal•lar la teva piscina desmuntable, hauries de consultar un aparellador o aparelladora o bé un arquitecte o arquitecta, perquè emetin un certificat  que acrediti que aquesta estructura en particular suporta  el pes extra que hi estàs pensant col•locar.

Col•legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya i/o Col•legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació
C. Colom, 114, 1a planta (Vapor Universitari)
08222 Terrassa
Tel. 93 731 59 80 i Tel. 93 780 11 10