dimecres, 29 de juny de 2022
Comentaris

Confiança client-agent i agent-client

Tots sabem quins drets i quins deures tenim com a clients i com a agents en el moment que signem, però hi ha una cosa per la qual no signem, i probablement és la més important de totes: la confiança.

Un contracte és un compromís legal entre dues parts o més, amb totes les implicacions que això comporta, però en el cas d’una nota d’encàrrec de compravenda en exclusiva també és un compromís de confiança. Quan signem una nota d’encàrrec o mandat, signem una sèrie de drets i deures, tant per part del venedor, el nostre client, com per part de l’agent immobiliari.
Tots sabem quins drets i quins deures tenim com a clients i com a agents en el moment que signem, però hi ha una cosa per la qual no signem, i probablement és la més important de totes: la confiança.
Si entre client i agent no existeix aquesta complicitat, és molt complicat treballar plegats, perquè aquest és un dels “secrets”, el treball en equip. Si el client no ens explica tot el que sap sobre l’habitatge, nosaltres no podem treballar amb les suficients dades per fer que tot el procés funcioni amb rapidesa i seguretat.
Per part nostra, a banda que sigui una obligació legal, el primer signe de confiança que hem d’oferir al nostre client és explicar-li, amb tota la claredat i senzillesa, tot el que farem per tal de vendre l’habitatge que ell, amb tota la confiança, ens ha encomanat vendre.
Una altra manera de guanyar-nos la confiança del nostre client és redactar una nota d’encàrrec sense frases grandiloqüents, ni amb paraules tan tècniques com perquè no les entengui ningú. A més, tot el que no entengui se li  ha d’explicar els cops que faci falta. No és aconsellable signar un mandat amb dubtes per part del client, però tampoc és bo per a nosaltres, ja que pot crear un bri de desconfiança que no volem.
Res de clàusules enrevessades, ni que portin al dubte, evitar-ho és una garantia legal per a ells i també per a nosaltres.
La confiança que nosaltres generem envers el nostre client comença en el minut zero, quan expliquem quina és la nostra manera de treballar, com farem que tot el procés fins a arribar a la signatura davant el notari sigui el menys angoixant i el més agradable possible. A partir d’aquest moment, tot el que fem ha de ser perquè qui ha confiat en nosaltres se senti “protegit” i tranquil.
A l’altra banda de la balança hi ha la confiança que nosaltres hem de tenir en el nostre client, que també comença en el mateix moment que anem a casa seva a fer la primera visita.
Volem conèixer tot el que el nostre client sap de l’habitatge, i no parlem de càrregues legals, ni possibles plans urbanístics, etcètera, perquè això ho esbrinarem nosaltres, és una part de la nostra feina. Volem saber, per exemple, si el carrer on viu té molt trànsit o si els veïns són molt sorollosos; en el cas d’una comunitat de veïns, per exemple, saber quina és la morositat. Aquestes coses són les que volem que ens expliquin.
Però hi ha un altre vessant de la confiança envers el nostre client, i és la confiança que el que ha signat, igual que fem nosaltres, ho respectarà. Què vol dir això? Doncs és molt fàcil: de la mateixa manera que nosaltres no podem prohibir que qualsevol client ens porti un possible comprador, a més que és il·legal, ell tampoc pot intentar tancar la venda pel seu compte. Un altre exemple és que, tenint un contracte signat amb nosaltres, estigui “treballant” amb un altre agent immobiliari.
Hi ha clients, afortunadament una minoria, que intenten jugar a dues bandes, i això, a part de ser moralment i èticament qüestionable, pot tenir conseqüències legals. Per tant, si la confiança no és mútua, és molt difícil que tot plegat arribi a bon terme.
Un agent immobiliari és un professional qualificat, amb els coneixements en tota una varietat de matèries que fan que sigui qui millor pugui ajudar qualsevol persona que vulgui vendre el seu habitatge. Som qui sabem com està el mercat, quin és el preu correcte que té l’habitatge, quan, si és que s’ha de fer, abaixar el preu, fins i tot si s’ha de treure de la venda un temps. Quan fem qualsevol comentari o suggeriment, ho fem amb la confiança que els nostres clients entenguin que treballem per a ells i amb ells per tal de vendre el seu habitatge al millor preu i en el termini de temps més curt.
Quan es treballa en exclusiva, una part molt important dels clients són persones que ens venen a trobar ells a nosaltres, de manera que o algú els ha parlat de la nostra feina o la nostra imatge els ha generat el desig d’encarregar-nos la venda del seu habitatge. Això vol dir que d’una o altra manera confien en nosaltres, en la nostra feina, en els valors que nosaltres defensem. De la mateixa manera, nosaltres també volem fer confiança en aquestes persones, confiar que no ens amaguen res, que no ens “trairan”, que entenen que tot el que els diem és per tal d’arribar al final del procés amb èxit.
Sense aquesta confiança mútua és molt difícil treballar.