dijous, 30 de juliol de 2020
Informació d''interès

Aire condicionat

Sabies que no procedir a la neteja de l'aire condicionat pot repercutir directament en el teu organisme a manera d'aparició de certes malalties que potser no tenies abans? Una de les més destacades és l'aparició d'al•lèrgies, provocades per respirar aire amb pols o brutícia, fins i tot durant la nit, i també sequedat a la gola, afonia, un incòmode estossec, excés de mucositat. Potser tens l'aparell d'aire condicionat a una temperatura correcta i el que falla en aquest sentit és l'excés de brutícia que té. La neteja aquí també és essencial..
La legionel•losi és una altra de les malalties pròpies dels aires condicionats en més mal estat i que cada estiu reapareix. És complicat que es doni en els habitatges, perquè és més propícia en el mal estat d'higiene de grans instal•lacions. També hi ha una altra malaltia associada a la manca de neteja dels aires condicionats, que no és greu però pot provocar incomoditat, i és la irritació tant de la pell com dels ulls. Un aire brut pot fer que "odiem" l'aire pensant que simplement és per ell i, en realitat, és perquè no està net.

Netejar l'aire condicionat
El primer que has de fer és usar màscares, guants i una camisa de màniga llarga. Després hauràs de desconnectar la font d'alimentació per no córrer el risc d'accidents desagradables durant les fases de neteja. Un cop que l'aire condicionat està assegurat, només has de començar.
D’entrada, retira la coberta exterior de l'aparell i, elimina la pols . El mètode més ràpid i efectiu és usar l'aspiradora . Només necessitaràs uns minuts per dur a terme una neteja a fons, tot el que has de fer és agafar un drap de microfibra , un desgreixador per  eliminar la brutícia i el greix, i un bon germicida, i passar-los dins del condicionador.

Netejar el filtre
Quan l'interior ja estigui net, només has de dedicar-te al filtre , la part de l'aparell que recol•lecta la major quantitat de brutícia i bacteris, i tots els patògens com la floridura i els fongs. Si el condicionador està fet de carbó activat, has d'eliminar els filtres gastats i rentar els encara bons amb aigua tèbia.
Si l'aparell té filtres normals, has de desmuntar-los amb molta cura de no trencar-los. Després d'haver-los espolsat amb una aspiradora o un drap, per eliminar l'excés de pols, has de rentar-los.
Submergeix el filtre en aigua tèbia i sabó neutre, i, un cop s'hagi eliminat la brutícia de la superfície, desinfecta’l i desgreixa’l amb productes especials, però també amb alcohol etílic que pots polvoritzar.
Després de rentar-lo, tot el que has de fer és assecar-lo a l'aire lliure lluny del sol abans de tornar a col•locar-lo al seu lloc.

Netejar les reixetes de ventilació
Per a un treball precís, has d'invertir també una mica de temps amb les reixetes de ventilació i la part externa . Amb draps i productes indicats hauràs de netejar les primeres. Una vegada estigui tot sec i brillant podràs inserir el filtre suaument per a no trencar-lo.
Quant a la part externa , abans de començar també hauràs de desconnectar la presa de corrent. Un cop fet això, hauràs d'aspirar amb l'aspiradora per a eliminar el pol•len i la pols acumulada i, amb un drap humitejat amb detergent, netejaràs i desinfectaràs l'aparell.

Netejar el motor
També els motors externs, que generalment es troben en balcons, terrasses o al terra, han de desinfectar-se periòdicament . Per a fer un treball precís, serà millor contactar amb un tècnic especialitzat. Gràcies a la tecnologia de xoc tèrmic i la succió de vapor a alta temperatura i pressió, el motor estarà desinfectat i lliure de gèrmens.

Després de la neteja, podem encendre’l i provar si tot funciona perfectament i si l'aire surt de manera homogènia.

No et passis de fred
Si bé a l'hivern recordem que un no s'ha d’excedir amb la calefacció, a l'estiu passa igual. Tingues en compte que la temperatura de confort recomanada està entre els 24 °C i els 26 °C. Més enllà que cada grau de més pugui suposar un increment de fins al 8% en la teva factura de la llum, no és saludable ni l'excés ni els canvis bruscs de temperatura.

A cada hora, la seva temperatura
Per més calor que faci, no és igual a les 12 del migdia que a les 9 del vespre, de manera que la temperatura de l'aire condicionat no té per què ser la mateixa. Regula la temperatura adequadament i, si és a l'alça, millor.

Eco i inverter
Si esculls tecnologia inverter, estaràs estalviant perquè és més eficient; en comptes de tenir demandes d'energia elevades i per puntes, aquests aparells es mantenen en un funcionament constant i estable, sense demandes brusques que es reflecteixin a la teva factura. Avui dia la majoria d'aires condicionats eficients compten amb mode silenci i, especialment interessant, mode eco, que suposa una ajuda per estalviar en la factura de la llum.