22
nov.

Desheretar un fill o filla. Pèrdua de la legítima

Els pares poden desheretar un fill o una filla, fins i tot els nets, per diferents causes, totes elles estrictament regulades per llei. En el cas de Catalunya, la legítima i el desheretament són en els articles 451-1 a 451-27 del llibre IV del Codi civil català.

03
oct.

Censos emfitèutics

Tots sabem que avui dia encara hi ha lleis que tenen trenta, quaranta o cinquanta anys, però... lleis que venen de l’edat mitjana?

07
juny

Propietat horitzontal Vs Propietat vertical

Segur que tots hem sentit a parlar d’aquests dos conceptes, propietat horitzontal i propietat vertical,  que hem de tenir en compte a l’hora de fer la compravenda d’un immoble.

11
maig

Poders preventius

Quan els nostres pares arriben a una certa edat, encara que no vulguem, hem de pensar en el moment que ja no es valguin per ells mateixos. Per alleugerir els problemes que es puguin donar en aquest cas, existeixen els poders preventius.

09
març

Venda amb lloguer, renda vitalícia i hipoteca inversa

Qui de nosaltres, en arribar a una certa edat, no ha pensat en com arribarà a final de mes quan es jubili?

08
febr.

L’habitabilitat d’un habitatge

Tothom dona per fet que tots els habitatges són habitables

11
gen.

Precari vs. Comodat

El primer de tot és definir aquestes dues figures jurídiques en l’àmbit immobiliari

23
nov.

El Registre de la Propietat

El Registre de la Propietat és un registre públic de caràcter oficial en el qual s’inscriuen, per a coneixement de tothom, els drets de propietat sobre els béns immobles, i  també sobre la resta de drets reals. Dona veracitat i seguretat  a tots els drets de propietat i les seves transaccions.

02
nov.

Immissions, les molèsties dels veïns

Les immissions són les molèsties produïdes pel propietari d’un immoble veí en exercir les seves facultats d’ús i gaudi, derivades del seu dret de propietat.

05
oct.

Compra amb pacte de supervivència

El règim econòmic dels matrimonis a Catalunya, si no hi ha pacte en contra, és de separació de béns.

25
maig

Prescripció i caducitat

En matèria administrativa, la prescripció és una figura en virtut de la qual s’adquireixen o s’extingeixen drets, mentre que la caducitat es relaciona amb l’oportunitat d’acudir a la jurisdicció competent per instruir la corresponent acció legal.

27
abr.

Fixar el preu de venda d’un habitatge

Fixar el preu de venda d’un habitatge, i que aquest sigui l’adequat, és fonamental per aconseguir una venda ràpida i al preu més convenient per a nosaltres.

30
març

Valor de referència

Des de l'1 de gener d'aquest 2022, els immobles tenen un nou "valor": es tracta del valor de referència.

15
juny

Vicis Ocults

En qualsevol contracte de compravenda la confiança és fonamental. I, sobretot, en el comprador/a que dona per fet que l’habitatge que ha comprat està en perfectes condicions d’ús.

01
juny

Domòtica, el futur ja és aquí

La domòtica és el conjunt de tecnologies aplicades al control i l'automatització intel•ligent de l’habitatge, que permet una gestió eficient de l’ús de l’energia i que dona seguretat i confort, a més de comunicació entre l’usuari i el sistema.

18
maig

Les arres a la llei catalana

Catalunya te una regulació pròpia del contracte de compravenda. Es tracta de la continguda al llibre sisè del Codi Civil, relatiu a les obligacions i contractes, aprovada per la Llei 3/2017, de 15 de febrer. Està en vigor des de l’1 de gener de 2018.

04
maig

Assegurança de lloguer per a propietaris

Estar assegurat és, sens dubte, l’única manera que tenen els propietaris de no tenir preocupacions quan posen el seu habitatge per a llogar, i la millor manera d’estar tranquils és contractar una assegurança d’impagament de lloguer.

La garantia principal és la que cobreix els impagaments de lloguer, però les pòlisses cobreixen molt més que això, ja que ofereixen assessorament al propietari/ària sobre qualsevol problema envers el lloguer o els llogaters, fins i tot en els que puguin tenir amb la comunitat de propietaris.

08
abr.

Estatuts de la comunitat de propietaris

Són el conjunt de drets i obligacions als quals obligatòriament s’han d’acollir els propietaris d’habitatges i locals comercials que formen una comunitat de propietaris.

24
març

El meu habitatge és el millor

En opinió de molts propietaris el seu habitatge és únic, i més encara quan el volen vendre: creuen que tenen un palauet modernista i l’únic que tenen és un pis de 70 m2 a l’extraradi.

10
març

“ABSTENIR-SE IMMOBILIÀRIES...”

Quants cops hem entrat en un portal immobiliari i hem vist la frase “Abstenir-se immobiliàries”, “Agències No”, o qualsevol d’aquest tipus, en un habitatge en venda d’un particular?.

30
jul.

Aire condicionat

Sabies que no procedir a la neteja de l'aire condicionat pot repercutir directament en el teu organisme a manera d'aparició de certes malalties que potser no tenies abans? Una de les més destacades és l'aparició d'al•lèrgies, provocades per respirar aire amb pols o brutícia, fins i tot durant la nit, i també sequedat a la gola, afonia, un incòmode estossec, excés de mucositat. Potser tens l'aparell d'aire condicionat a una temperatura correcta i el que falla en aquest sentit és l'excés de brutícia que té. La neteja aquí també és essencial..
La legionel•losi és una altra de les malalties pròpies dels aires condicionats en més mal estat i que cada estiu reapareix. És complicat que es doni en els habitatges, perquè és més propícia en el mal estat d'higiene de grans instal•lacions. També hi ha una altra malaltia associada a la manca de neteja dels aires condicionats, que no és greu però pot provocar incomoditat, i és la irritació tant de la pell com dels ulls. Un aire brut pot fer que "odiem" l'aire pensant que simplement és per ell i, en realitat, és perquè no està net.

24
jul.

Tendals manuals de façana

Els tendals manuals per a façana són la millor solució per protegir les terrasses, finestres, balcons, porxos o el jardí de la radiació solar, la calor, el vent, la pluja o els excessos d'il•luminació durant l'estiu. Instal•lar un tendal manual en una de les parets exteriors de la teva llar t'ajudarà a reduir la temperatura fins a 10ºC en orientació sud amb l'acció directa del sol des de les 12 fins a les 18h.
Segons algunes fonts, la instal•lació d'un tendal et pot permetre estalviar un 80% en el consum de l'aire condicionat.

16
jul.

Piscines desmuntables

Si penses instal•lar una piscina desmuntable al teu balcó o terrassa, abans has de tenir en compte el que t’expliquem en aquest article.

08
jul.

Diferència de metres quadrats entre el Cadastre i el Registre de la Propietat

El Cadastre és un organisme dependent del Ministeri d'Hisenda que funciona com a registre administratiu de tots els immobles d'Espanya, incloses les finques rústiques. L'objectiu principal d'aquest registre és servir de base per a l'aplicació d'impostos com l'IBI, l'impost de successions i donacions o l'impost de transmissions patrimonials.
El Registre de la Propietat depèn del Ministeri de Justícia que garanteix la titularitat d'un immoble a través de la seva inscripció en aquest registre.